сряда, 2 декември 2015 г.

Една различна публикация - за майките

Този път няма да покажа картичка, албум или хартиен проект.
Този път ще опиша гледната си точка по тема, която сравнително от скоро ме вълнува, а от доста отдавна искам да ѝ обърна внимание.
Темата какво е да бъдеш майка в България днес.
Сигурна съм, че някои от Вас, читатели, ще намерят себе си в тези редове... И искам да знаете, че не сте сами. Всяка майка се е сблъсквала и ще се сблъсква с тези неща.
Какво ще се промени с писането ми ли - Ами нищо. Единствено това, че ще покажа мнението си, защото освен животът в картичкоправенето, колкото и положително да е настроен човек, в един момент е неизбежен сблъсъка със сивата действителност.
Кое ме провокира да си "излея мъката"? Една стара снимка и няколко гърмящи заглавия в медиите по повод втората година майчинство.
И така - старата снимка беше точно от 2.12.2008г. Приятелите, с които съм на тази снимка, отдавна намериха място извън България. Защо ли? Аз по-скоро бих попитала - а защо не!
А майчинството - смешните пари, които са под необходимия минимум, който определиха специалистите от "любимия" Национален статистически институт (НСИ). Същият този малоумен НСИ, който гордо заяви преди време, че средния доход на човек от домакинство е 900лв. Да не припомням вица за "Аз изядох 2 филии хляб, а бате - 4 кюфтета с 2 филии, което значи СРЕДНО по 2 кюфтета с 2 филии хляб на всеки". Но...уви, хората са на работа в НСИ, трябва да отчитат дейност. Колкото и нереални и глупави да са статистиките им, те са длъжни да се "правят, че работят" и да запълват медийното пространство с никому ненужни данни. А за събирането на тези данни мога още да пиша доста, но не това е важното в момента.
И да се върна на същината - майките, майчинството и всичко свързано с това.
Стигам до извода, че българчетата се раждат обречени на мизерия. Ако искаш да отгледаш здраво и умно дете, ти или трябва да работиш денонощно, за да има с какво да си плащаш за нормални здравни услуги, образование, качествени детски стоки, или трябва да се примириш със съдбата си и да я караш колкото успееш с това, което имаш. Да се примириш с факта, че си в България, страната която се слави с това, че майките са закриляни от закона и че имаме най-продължителното майчинство (което е по желание, разбира се) - цели две години.
Какво се случва обаче, когато една млада жена реши да си търси работа? Защо НСИ не направи проучване и в тази насока? Колко работодатели гледат с добро око на дипломирани, млади и обвързани жени? Започва се едно - "Ама вие ще се омъжите, ще имате деца, ще отсъствате от работа, не, не ни трябват такива служители". Ако случайно тя - майката, има стаж, като дойде момента с майчинството - то се започват едни сметки, едни чудеса, колко пари се полагат на тази жена да получава докато си стои у дома? Защо изобщо да получава пари за това, че е създала живот и че се грижи за този живот? Ами да, тя направо няма нужда от тези пари.... Виж, ако си от малцинствата, тогава нещата стоят по друг начин. Тогава ти се полагат дори повече, защото ти се малцинство... Подигравателно е, мили мами, за мен е обидно и подигравателно отношението на обществото и на държавата към майките. Не може жена с почти 10г трудов стаж да взима смешни 200-250лв майчинство през първите месеци от появата на детето си. Но това е България. Оправяй се както можеш.
Изобщо да не коментирам какви са условията за майките с колички на всякъде. Колко статии се изписаха относно липсата на тротоари, пешеходни зони и т.н. къде ли не.  Сигурна съм, че всяка майка с количка се е сблъскала с този проблем - през коя дупка как да мине и как да заобиколи кош за смет, стълб, нагло паркирана кола или какво ли не. Но това е положението. Вие сте майки, сиреч - нямате думата. Стойте си по домовете и се гледайте децата...
Какво става като минат въпросните години майчинство - ами в 90% от случаите майките не се връщат на работа. Защото не ги искат. Те са забравили всичко. Винаги има начин да уволниш работник, било то и майка. Дори става доброволно. Масово. Понякога дори трябва да избират - или се връщаш след първата година, или изобщо не се връщаш. Друг е въпроса, дали ще избереш да учиш детето си в тези най-важни първи години, ще си до него и то ще усеща обичта и близостта ти, или ще се втурнеш да работиш, за да изкараш пари, които после да хвърлиш по доктори, защото детето се е поболяло в яслата.. Яслата, която е пълна с такива деца, по едни или други обстоятелства, родителите няма как да ходят на работа с децата си и ги дават в ясла, къде болни, къде здрави... А пък ти после ходи по доктори и давай припечелените пари в аптеката. Здравеопазването изобщо да не го подхващам.. Ако не познаваш някой, не те пратят някъде и не си платиш - колко ще ти обърнат внимание, не се знае... Но иначе сме здравноосигурени. Всички. Задължително. Е, без малцинствените майки, разбира се, те са над закона както винаги. А колко влизат в употреба тези здравни осигуровки, друг въпрос.
И така като започнах да подреждам пъзела, престанах да се чудя защо приятелите ми от снимката от 02.12.2008г вече не са тук. И се радвам за тях.
На мен ми писна подигравателното отношение към факта "майка". Изгнилото ни общество с промити мозъци... Докато бях бременна, посещавах курсове за родители, където ни убеждаваха колко велико нещо е това да си родител. Колко е важно, как трябва да се гордеем. До тук добре. И как да се гордееш ти с 340лв, с които да "помагаш" на семейния бюджет, с който да се изхранва и отглежда едно детенце, навършило годинка? Дали ще се гордееш, или ще си правиш сметката как да свържеш двата края... Как да започнеш работа, когато ти казват, че "майки не ни трябват, много им боледуват децата"... Остава ти единствено да разчиташ на себе си и да се радваш, че имаш сили и желание да се бориш, за да изградиш човек, въпреки шибаната ни държавица. Въпреки нейното подигравателно отношение към майките. Въпреки унизителните изисквания за какви ли не неща, които уж се полагат. От сорта на това, че си длъжен да дадеш детето си в детска градина, иначе имаш глоба. Ама това, че в детската градина няма места, друг въпрос. Или изискването за Брутния доход на родителите за получаване на детски надбавки, чиято сума не искам да коментирам, че се ядосвам и за нея. Защо гледат брутния доход, след като в домакинството изобщо не постъпват тези пари? Реалният доход не е брутния, а нетния. В такъв случай, защо да има такова условие? По тази логика, аз да взема да подам документи с доходите на комшията, то така или иначе и те нямат никаква връзка с реалните, които се получават от родителите на детето.
Някъде четох, че децата избирали своите майки от небето и ги ползвали само, за да слязат чрез тях на Земята. Сякаш този, който го е писал това, се е съюзил с родните ни управници и те са счели, че майките са втора категория хора и те нямат нужда от нищо. Нямат нужда от пари, от работа, от нищо. Те са "просто" МАЙКИ
Забравили себе си, грижейки се за новия живот и принудени да заобикалят неравностите по пътя, да получават детски храни с буболечки вътре, да получават мизерни пари от държавата, да се съобразяват с всички малоумни изисквания за бъдещето на децата си и какво ли не още....
Единственото, което дава смисъл на безумната борба, са две очички, които да те погледат с цялата любов на света и да те прегърнат с всичка сила, без да се интересуват от нищо друго.
Защото за тези две очички, ти си "мама" и си всичко.


1 коментар:

  1. Всичко е така, но само за мйченството да кажа На запад е само 6 месеца Така че ние в това отношение сме напред

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е важно за мен! Благодаря :)