понеделник, 24 ноември 2014 г.

Мечти за пътешествие

Свети Августин е казал:
"Светът е книга и тези, които не пътуват, четат само една страница".
По повод рожден ден на инженер - конструктор, мечтаещ да пътува до Германия, ми се отдаде възможност да развихря въображението си :)
Темите се преплитаха, идеите ми също. Реших да използвам интересна сгъвка - като за конструктор - т. нар. "Безкрайна картичка" или Endless card. Това пък ми позволи да имам много площ за декориране, и в същото време ме задължи да няма обемни елементи, за да може да "сработи" механизма. След като темата е пътешественическа, картата на света ми се стори добро начало. А акварелните моливи и дистрес мастилата допълниха окончателната визия:


Добавих няколко зъбни колелца, май и те ми станаха любими. А вътре - реших да илюстрирам с две от известните немски забележителности, които си струва човек, ако има възможност, да отиде и да види: Замъкът Нойшванщайн и Бранденбургската врата.


Замъкът Нойшванщайн (в превод Нова лебедова скала) е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II, послужил за емблема на „анимационното студио на Уолт Дисни“. Вдъхновен от легендата за рицаря Лоенгрин и от сюжетите в оперите на Вагнер, баварският владетел Лудвиг II, наричан още Безумния, започва през 1869 г. строеж на „замък на мечтите“, но никога не го завършва. Строежът му продължава 17 години по проект на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк в автентичен стил на старите германски рицарски крепости и е едва частично завършен преди смъртта на краля през 1886 г. Емблематичен за замъка е образът на лебеда /любима птица на краля/, който се среща във всяка стая сред рисунките, в декорацията на завесите, статуи и къде ли още не. Красотата му вдъхновява Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“. 
Аз попаднах на снимка именно от строежа на замъка, която обработих и оцветих :)
Бранденбургската врата или Брандербургска порта (нем. Brandenburger Tor) е архитектурен паметник тип триумфална арка, символ на Берлин и Германия. Построена е в периода 1789 - 1791 година по идеен проект на Карл Ланганс в стил класицизъм. Като прототип при изграждането на Бранденбургската врата послужва пропилея на Атинския акропол на Древна Гърция. Бранденбургската врата е единствената съхранила се от т.нар. градски порти на германската столица, като първоначалното ѝ име е Портата на света.
Също обработих нейна снимка, която оцветих :)

Дойде ред на третата част - мястото за пожеланието и малко инженерни зъбни колелца:


И финалът - от зад - отново символи - глобус, загадъчни бележки от нечие пътуване, ефекти с мастила и дизайнерска хартия:


И та-дааа - пак от начало! Това й е хубавото на тази картичка - няма край!
Изключително много се радвам, когато разбера, че получателят си е харесал много уникалната картичка, защото тази определено беше такава. 
Нека един ден наистина да сбъдне мечтата си и да направи една обиколка...защо не и на света?!
А пък аз благодаря на поръчителката за предизвикателството и гласуваното доверие за пореден път!

Enjoy!

Източник: Уикипедия

2 коментара:

  1. Обичам да чета нещата, които си написала, защото винаги научавам нещо ново. :) А картичката е нещо съвсем ново и необичайно. Прекрасна е!

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е важно за мен! Благодаря :)