неделя, 26 януари 2014 г.

Огромната роза "Мадам Мейланд"

Признавам си, не съм много запозната с цветята и тяхната история, но съм сигурна, че няма човек, който да не е виждал този вид роза:

„Мадам Мейланд“ (на френски: Madame A. Meilland - Мейан) е уникална роза, известна и с други имена: Piece, Gloria Dei, Gioia. Създадена е от Франсис Меян (известен и като Мейланд) във Франция между 1935 и 1939 г. Нарича я на майка си Клавдия. По онова време жените са се представяли с имената на съпрузите, поради което името е Madame Antoine Meilland.
През юни 1939 г. е представена в Лион, където производителите на рози организират годишното си събиране. Розата се оказва истинска сензация. Цветът е ОГРОМЕН, с нежни нюанси на жълто преливащи се в розово. Малко след това започва войната. Разтревожен за съдбата на своето творение, Мейланд изпраща материал за присаждане на приятели градинари в САЩ, Германия, Италия и Турция. През 1943 г. розата бива регистрирана под името Piece (Мир). Официалното представяне става на 29 април 1945 г. в Пасадена, където се провежда годишно изложение на рози. Името Piece се оказва много подходящо, защото точно на този ден Берлин пада и войната с Германия практически свършва. Същата година, на учредителната сесия на ООН в Сан Франциско всички делегати получават по една такава роза с пожелание да им помогне в усилията да изградят вечен мир на земята. Така тя се превръща в символ на надеждата.
След войната, Мейланд получава патент във Франция под първото име, което и е дал — Madame A. Meilland. По това време розата започва да се продава в Германия като Gloria Dei (Слава на Бога), а в Италия Gioia (Радост). Те, както и Piece, са търговски имена и Франсис Мейланд не възразява на тяхното използване.
Световната федерация на розарите (World Federation of Rose Societies) и дава титлата Favorite Rose of the World — любимата роза на света. Когато създават Алея на славата, първата роза поставена там е Piece/Madame A.Meilland.

А какво по-хубаво от това, да създадеш неувяхващ цвят роза?! С цялата си величественост, красота и чувства, една огромна ръчно изработена роза би могла да предизвика поток от приятни емоции. Е, цветът не е преливащ, но все пак реших Тя да се казва "Мадам Мейланд".

И така - това са заготовките...


А това е Тя:
Тези от Вас, които са запленени от магията на цветята от хартия, могат да се опитат сами да си направят такава роза, следвайки стъпките, описани в този сайт или да посетят някоя от работилничките, които организират Гълъбина Табакова и Кирилка Симеонова.

Enjoy :)
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашето мнение е важно за мен! Благодаря :)