сряда, 15 януари 2014 г.

Влюбени котенца....мау-мау

Преди да премина по същество, ето няколко любопитни (поне за мен) факти за тези така любими на мен животни - котките :)

* Котките прекарват 1/3 от живота си в будно състояние. Според учените, 1/3 от това време, те прекарват в миене. Затова се казва, че са едни от най-чистите животни.

* Първата космическа котка е френският котарак Felicette (известен още като “Астрокотката”). През 1963г. във Франция е изстреляна ракета, на борда на която е бил известния котарак. Жизнените му показатели са следени от специални електроди, изпращащи сигнали на земята. А между другото, този космонавт успешно се е върнал на Земята, жив и невредим.

* Учените и до този момент не знаят как точно мъркат котките. Голяма част от ветеринарите смятат, че това се дължи на гласовите струни, разположение дълбоко в гърлото – те се свиват и разширяват около 25 пъти в секунда, препречвайки минаващия към дробовете въздух.

* В Древен Египет, когато е умирала котка, това е било равносилно на починал член на домакинството. В знак на скръб, хората са си бръснали веждите. Имало е сложна погребална традиция, при която котката се е балсамирала като фараон, с дървена маска, като в гроба са й полагали и балсамирани мишки, а хората са пили вино и са се удряли в гърдите в знак на скръб.* Египетската Мау е най-древната порода котки. Може би затова в превод означава “котка”.
* Котката, като правило, си има по 12 мустака от двете страни.
* В оригиналната приказка за “Пепеляшка”, добрата фея всъщност е котка.
* “Котешката вратичка” в обикновената врата е измислена от Исак Нютон. Spithead (името на един от котараците му) постоянно му пречил с “мрънкането” си да му отворят вратата, което е накарало учения да измисли това изобретение – така и двамата били щастливи.
* Котките нямат потни жлези по тялото. Но имат такива по лапите.
 За любопитните - повече факти тук

А сега, на Вашето внимание, тези влюбени котенца, за които така ме засърбяха ръцете, когато ги видях за пръв път, че ми се искаше да обърна Земята, само и само да се сдобия с тях. Вдъхновение почерпих от Monia - Monika Jakubowska и бях изключително щастлива, когато пратката ми най-после дойде. 
И така - първи етап, след не малко чудене за детайлите....


И финалът:


Какво по-хубаво - влюбени котенца, при залез, безгрижни и мъркащи :)
А сега Ви оставям, да си преброите мустаците на котката (или котките) и да се наслаждавате на топлата зима.

Показвам се в Anything Goes и Challenge 115

Enjoy!10 коментара:

 1. Много сладка картичка. За нея ли казваше, че е по поръчка? При теб винаги всеки детайл си има своето значение. Който има "очи", ще го "види". :)

  ОтговорИзтриване
 2. Тази е за лично удоволствие :) Поръчковите ще ги качвам по-нататък... Да, всичко има значение, до едно :)

  ОтговорИзтриване
 3. Браво Снежи много оригинална картичка.Информацията която си поднесала за котките е много интересна.Благодаря ти!В къщи си имам една женска и един котарак които много си ги обичаме и така сме свикнали с тях че наистина си ги приемаме като част от нашето семейство.Гуш-гуш

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти, Диди :) И ние имахме един котак и наистина беше като член на семейството.

   Целувки!

   Изтриване
 4. The silhouette is gorgeous as are the colors and layout. Thank you for dropping by and sharing your inspirational art with us today.
  Blessings,
  Carole Robb Bisson
  Word Art Wednesday

  ОтговорИзтриване
 5. Thank you, Carole :) Your challanges are always interesting for me and it's my pleasure to join there :)

  All the best,
  Snezhi

  ОтговорИзтриване
 6. Meow! How lovely. Thanks for sharing with us.
  Karen
  Word Art Wednesday

  P.S. There's a fun blog hop going on now here:
  www.dianesdaydreamdesigns.blogspot.com

  ОтговорИзтриване

Вашето мнение е важно за мен! Благодаря :)