понеделник, 1 май 2017 г.

Кръщенето - традиция и практика

Кръщението или кръщенето в християнството се разбира като едно от седемте тайнства за православни, католици, лутерани и англиканци.

Първото кръщение в Новия завет при Йоан Кръстител. Йоановото кръщение е извършено във водите на река Йордан и е свързано с изповед и прощаване на греховете, както и покаяние.

Какво е необходимо за кръщене?

За извършване на Св. тайнство Кръщение, освен купел и цветя, са необходими няколко аксесоара, които имат ритуален характер.
В избрания от вас ден на кръщенето, в храма трябва да носите:

• Хавлия за кръщене
• Обувки и дрехи за кръщене
• Сапун, кърпа и зехтин/олио - в някои райони се използват комплекти за църква (Дар за храма*)
• Кутийка за косичка
• Кутийка за кръстче (ако сте предвидили такова)
• Питка, вино и мед - според изискванията на съответната църква
• Свещи за кръщене - задължителен елемент от ритуала, най-често се закупуват от самата църква
*В списъка за дарове на някои храмове и църкви с необходимите артикули за кръщенето, присъстват още пчелен мед и червено вино.

Освен задължителни аксесоари за кръщене, необходими за ритуала, родителите приготвят и такива, които да направят празника уникален:

• Покани за кръщене
• Подаръци за гостите на кръщенето
• Кутия за дрехи за кръщене
• Книга за пожелания (с химикалка в същия стил)
• Папка за кръщелното свидетелство
• Торбичка/кутийка за сапунче
• Всякакъв вид декорации, които да направят празника пъстър, цветен и запомнящ се

За да създадете допълнително тържествена атмосфера бихте могли да се погрижите за украсата на църквата и ресторанта за кръщенето.

Символика и послание на всеки аксесоар за кръщене

Свещите
Свещите за кръщене са символ на божието просвещение. Свещите за кръщене са задължителен аксесоар на кръщенето на Вашето дете и могат да бъдат украсени изцяло по Ваше желание. Свещта за кръщене се държи запалена по време на целия ритуал, а след това се съхранява в дома на кръщавания и се пали всяка година на рождения ден, именния ден или друг голям празник в семейството. Смята се, че запалената свещ за кръщене носи здраве и късмет през годините. Специална свещ държи и кръстника, а в някои църкви се поставят свещи и на кръщелния купел. Всички гости държат запалени свещи, които родителите закупуват предварително от църквата.

Кърпа и хавлия за кръщене
Традицията повелява след изкъпването на детето в купела със светена вода да бъде поето от кръстника си в нова, най-често бяла хавлиена кърпа за кръщене, покрита с чаршафче (миро). Светената вода напоява чаршафчето (мирото) и то се пази през годините за да носи здраве и късмет на кръщелника. Кърпата за кръщене след ритуала се изплаква с чиста вода, с която после се поливат цветя и може да се използва в ежедневието на детето.

Комплекти за църква
Традицията повелява свещеника, който извършва кръщението, да се дари с кърпа и сапун за така нареченото ритуално измиване на ръцете. Предлагат се готови комплекти за църква (Дар за храма) с кърпа за свещеника, сапун и олио/зехтин, които могат да бъдат избрани в цветовата гама на цялото кръщене и да носят неговите декоративни елементи. Към така подготвения дар за храма може да се добави червено вино и мед, стилно декорирани в кошница.

Обувки и дрехи за кръщене
Традицията повелява кръстникът да облече новопокръстеното дете изцяло в нови дрехи - от бельото до обувките. Това символизира началото на живота на детето в Християнската вяра и чистотата на душата след Кръщенето. Правейки аналогия с чистотата повечето родители предпочитат дрехите да бъдат в бял цвят, който е неизменен символ на чистота и невинност. При православните християни белите дрехи не са изискване на църквата, а е наложено като тенденция по-скоро от родителите, докато в католическата църква дрешките са задължително бели или екрю. Поради желанието за разнообразие и уникалност, отличаване на сезонност и пол и не на последно място желанието за актуалност с модните тенденции оставят бялото и екрюто като водещи цветове, но все по-често комбинирани с поне още един цвят. Именно цветния елемент от дрешката на детето най-често се превръща в основния тематичен цвят при декорацията на останалите аксесоари за кръщенето, както и на цялостната украса за кръщенето. По самите дрешки, а понякога и по обувките се наблюдават декоративни елементи като цветя, перли, камъчета, дантели и ширити в унисон с цялостната тематична линия на събитието, като са съобразени с модните тенденции на съответния сезон.

Поканите
От древни времена хората са предавали всяка важна информация писмено чрез вестоносци. Когато искате да съобщите на Вашите близки радостта, че предстои да кръстите Вашето дете – нека бъде писмено с красиви покани за кръщене, изцяло съобразена със стила на Вашия празник. Поканата е първия досег на Вашите близки с кръщенето на детето. Ако планирате строго официален празник, то изберете покана за кръщене, която да е бъде строга и изискана, ако планирате весел детски празник – изберете пъстра и цветна покана.
Все по-често се търсят алтернативи на стандартната покана за кръщене (тип картичка), раздвижена, обемна, тип папирус – идеи много.
Преди да започнете подготовката на Вашите покани за кръщене трябва задължително:
  • Да сте запазили час в избраната от Вас църква
  • Да сте избрали мястото, където ще почерпите за здраве, както и да сте ангажирали начален час
  • Да сте избрали кръстниците и най-важното разбира се да сте им отправили специална покана, която те да са приели.
При избора на текст на поканата за кръщене не забравяйте: 
  • Да кажете какво, къде и кога 
  • Да изберете подходящ за стила на събитието, но най-важното - четлив шрифт на поканите 
  • Да съобразите дължината на текста, който сте избрали с размера на поканата 
  • Да поискате потвърждение за присъствието на Вашите гости, като упоменете срок за това, както и телефон, на който да го направят.                                         Източник: Кръщене на дете

А сега ще Ви представя някои от комплектите, които съм имала удоволствието да изработя по случай Кръщене. Всеки комплект е индивидуално разработен и съдържа различни неща, каквито родителите са преценили, че са необходими. Именно затова предлагам изработването на Ваш собствен комплект, който да съдържа само каквото искате Вие и да бъде съобразен до колкото е възможно с Вашите предпочитания за цветове и елементи. Във всяка една от публикациите ще намерите по-подробно описание на аксесоарите, а за въпроси и повече информация - оставам на разположение на някой от посочените ТУК координати.

Комплектът за кръщене на Самуил


Комплектът на Анна
Кръщенето на Лара Софи


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вашето мнение е важно за мен! Благодаря :)